Кои са здравословните начини за отслабване?

За повече красота и здраве
3
Кои са здравословните начини за отслабване?
Снимка: Istock

Много популярни диети предлагат пресмятане на макронутриентите като начин за отслабване. Макронутриентите са основните хранителни вещества, на които храната се дели – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Според някои „модерни“ диети броенето на макросите, както ги наричат на разговорен жаргон, може да ви помогне да се отървете от излишните килограми без глад за разлика от броенето на калориите.

И тъй като всеки иска да отслабне без да гладува и да се лишава, този метод за отслабване е доста популярен. Но защо не е здравословен и не работи особено добре?

Като цяло преброяването и пресмятането на макросите не е удачно и особено полезно, защото няма как да пресметнете всички калории, които приемате. Все пак те са най-точният ориентир за това колко енергия ще приемете чрез храната. Лесно е да пропуснете известно количество калории, ако пресмятате само макронутриентите. Това може да доведе или до наддаване на тегло, или до затруднено и бавно отслабване, според healthdigest.com.

Друг проблем с броенето на макросите е, че при този метод на следене на приема на храна не се взима предвид качеството на продуктите, които консумирате. Може да сте взели предвид всички протеини, мазнини и въглехидрати в дневното ви меню, но ако то съдържа преработени храни, пакетирани, готови продукти или такива с добавена захар под някаква форма, наситени мазнини, трансмазнини и хидрогенирани масла, всичко това е не само нездравословно, но и не води до отслабване, дори напротив.

Качественото и здравословно отслабване е начин на живот, който определено не включва такива храни. Ето защо пресмятането само на макросите не е достатъчно. За пълноценно отслабване и поддържане на добро здравословно състояние е от значение да се храните здравословно и с възможно най-малко преработени и готови храни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като човек, който е бил бая дебел и който сега е в сравнително добра форма- много е просто. Спирате да ядете *** (вафли, чипсове, шоколади, газирано) и почвате са се движите и спортувате. Като влезете във форма и продължавате да горите калории чрез спорт и движение, може от време на време да си позволявате нещо "по- така", но по малко и не всеки ден.
1
2
 
0
 
! Отговори
Филия с мас преди 2 години
Сомалийчетата в Африка всеки ден пресмятат макронутеиенти, затова са толкова гърчави.